Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

Kediler Ne Zaman Kısırlaştırılmalıdır?

Kedilerde aile kavramı yoktur. Bu nedenle kendi doğurduğu erkek kedi ile bile çiftleşebilirler. Doğurdukları ilk anda içgüdüsel olarak yavrularını koruyup beslese de, yavrular sütten kesildikleri anda onlarla ilgilenmeyi bırakırlar. Bu nedenle kedi kısırlaştırma operasyonları uygulanmaktadır. Birçok hayvan sever bu duruma karşı çıkmaktadır. Ancak, kedi kısırlaştırma operasyonunun kediler için çok sağlıklı bir şey olduğu bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmıştır.

 

Kedilerin sahipleri, onların da cinsel yaşamlarının olmaları gerektiğini ve bunu elinden almak istemediklerini söylerler. Ancak kedilerde aşk kavramı yoktur. Sadece seksüel hormonlarının etkisi ile üreme isteği duyarlar. Ancak kedilerin anne, baba, çocuk, kardeş kavramı taşımamalarından dolayı, her kedi için kedi kısırlaştırma işlemi önerilmektedir. Kedi sahiplerinin bu konuda karar vermeden önce çok iyi bilgilendirilmeleri gerekmektedir.


Kedi kısırlaştırma yönteminde, anestezi altında kedilerin üreme yeteneği operatif yöntemler ile sonlandırılmaktadır. Bu ameliyat ile erkek kedinin testisleri, dişi kedinin de rahmi ve yumurtalıkları alınmaktadır. Yapılan kedi kısırlaştırma operasyonu kalıcı, en kısa sürede sonuç veren ve geri dönüşü olmayan bir operasyondur. Bu nedenle, kedi sahiplerinin operasyon öncesinde kesin karar vermiş olmaları önemlidir.

 

Kedi kısırlaştırma için iki ayrı yöntem vardır ve hangi yöntem uygun görülür ise o tercih edilir. Kısırlaştırma sadece kedilerin üreme imkânlarını ellerinden almak değildir. Uygulanan kedi kısırlaştırma operasyonu, bütün kedilerin sağlıklı bir gelecek yaşamaları için gereklidir ve bu gerekliliğin nedenleri bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.

 

Kedilerin cinsine göre kısırlaştırılma zamanları farklıdır. Çünkü erkek kediler ile dişi kedilerin cinsel olgunluğa erişme zamanları birbirinden farklıdır. Cinsel anlamda olgunluk döneminde cinsiyet ile beraber kilo, mevsim, beslenme ve de tüy yapısı gibi birçok faktörün etkisi vardır. Her ikisi de 6 aya gelmiş olan iki tane dişi kediden iyi beslenen ve yavruluk döneminde çok önemli bir hastalık geçirmemiş olan 2 kg ile daha üstü kiloya sahip kedi, cinsel olgunluğa erişmektedir. Bu nedenle 6 ayını tamamlayan ve 2, 5 kilo üstüne çıkmış olan kediler genellikle kedi kısırlaştırması için uygundur.

 

Bu esnada, veterinerin yaptığı kontrollere göre kedinin yapısı belirlenerek daha erkende kedi kısırlaştırma operasyonu yaptırılabilir. Kediler cinsel olgunluk dönemine girdiklerinde hareketleri ile bu durumu belli ederler. Kediler bu dönemde daha farklı miyavlamaya başlarlar. Sahiplerine daha yakın olurlar ve sürekli sevgi istiyormuş gibi yanaşırlar. Sırt kısmını kamburlaştırarak arka kısmını havaya kaldırırlar. Ayrıca günlük idrar sayısında da artış görülür.


Erkek Kedilerde Kısırlaştırma

Erkek kedilerde görülen kızgınlık dönemi, doğumundan 8 ile 10 ay sonra görülmeye başlamaktadır. Kızgınlık dönemine giren erkeklerin davranışlarında görülen değişiklikler ile onların kızgınlık dönemleri anlaşılabilmektedir. Erkek kedilerin geneli, kızgınlık dönemine girdikten sonra kısırlaştırılabilirler. Ancak böbrek hastalıklarına yakalanma ihtimallerinin azaltılması için 15 – 18 aya gelene kadar kısırlaştırma için beklenilmesi önerilir.

 

Kısırlaştırma işleminde, erkek kedinin yumurtalıkları kesilerek alınır ve kordonları bağlanır. Erkeklerde uygulanan kedi kısırlaştırma operasyonu, dişilerde uygulanana göre daha basittir ve daha kısa sürmektedir. Operasyon sonrası dikiş bile atılmamaktadır.

 

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma

Dişi kediler, 5 aylık olana kadar yavru sayılmaktadır. Ergenliğe de bu aydan sonra girmeye başlarlar. Dişi kediler kısırlaştırılmak istediklerinde seçilebilecek en ideal dönem, kızgınlık dönemi öncesi ve özelikle doğum yapmadan önceki dönemdir. Çiftleşmesi istenmeyen dişi kedilerin kısırlaştırılması, verilebilecek en doğru karardır. Özellikle de kedinin sağlığı için bu operasyonun yapılması önemlidir. Operasyon öncesinde veteriner, kedinin kızgınlık döneminde olup olmadığını inceler. Kızgınlık döneminde olmadığı belirlenen kediye kedi kısırlaştırma operasyonu için hazırlıklara başlar.

 

Dişi kedilerde kedi kısırlaştırma operasyonu daha zor ve daha uzun sürer. Çünkü dişi kedilerin yumurtalıklarının ve rahminin tamamının alınması gerekmektedir. Sadece rahmin alınması, kedinin doğum yapmasını engeller. Ancak kalan yumurtalıklar tekrar kızgınlık dönemine girmesine neden olur.

 

Kedileri Kısırlaştırmanın Faydaları

Kedilerde uygulanan kısırlaştırma operasyonunun faydaları şunlardır:

 

Kediler kızgınlık belirtileri göstermez.

Eşleşme isteğine bağlı olarak gelişen bazı problemler ortadan kalkar.

Meme tümörü, rahim ve yumurtalık kanseri gibi ciddi hastalıkların riskleri azaltılmış olur.

Plansız kedi yavrularının önüne geçilmiş olur.

Kedilerin daha uzun ömürlü ve daha sağlıklı olmaları sağlanır.

Testis kanseri riski ortadan kaldırılmış olur.

Prostat sorunu ortadan kaldırılmış olur.

Yorumlar (0)

Henüz onaylanmış yorum yok!
Yazıya ilk yorumu siz yazarak düşüncelerinizi diğer kullanıcılarla paylaşabilirsiniz.

Yorum Yazın